Πολιτισμός
Δράσεις βιωματικής ενδυνάμωσης ΑμεΑ στον Πολιτισμό και το Περιβάλλον
Στα πλαίσια του έργου αναπτύσσονται δράσεις βιωματικής ενδυνάμωσης για Άτομα με Αναπηρία και άτομα με χρόνιες παθήσεις και αποβλέπουν στην ψυχική ενδυνάμωση και κοινωνική ένταξη των ατόμων που ανήκουν σε ομάδα-στόχο. Η παροχή ευκαιριών για την συμμετοχή τους σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες αναδεικνύει τον πολιτισμό με τη σύγχρονη αντίληψη της έκφρασης, της επικοινωνίας και της προόδου. Με αυτή την έννοια αίρονται οι αποκλεισμοί και προάγεται η ισότητα, η συνύπαρξη και η συνδημιουργία εντάσσοντας τη διαφορετικότητα ως πολιτισμικό πλεονέκτημα. Η προσέγγιση του έργου για την συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση δημιουργεί ευκαιρίες για την προώθηση ευκαιριών απασχόλησης και ψυχικής ενδυνάμωσης.
Οι δράσεις δεν περιέχουν αποκλεισμό ως προς τον βαθμό αυτονομίας των ωφελούμενων και απευθύνονται τόσο σε ΑμεΑ με ανεπτυγμένο βαθμό αυτονομίας όσο και ΑμεΑ με περιορισμένο βαθμό αυτονομίας.
Στα πλαίσια του έργου θα υλοποιηθούν οι εξής δράσεις :
- Συμπεριληπτικό Εργαστήριο Θεάτρου
- Συμπεριληπτικό Εργαστήριο Μουσικής
- Συμπεριληπτικό Εργαστήριο Χορού
- Ανοικτό Βιωματικό Πρόγραμμα στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού για Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Δομές ΑμεΑ
Η ανάπτυξη των εργαστηρίων παραστατικών τεχνών (Συμπεριληπτικά Εργαστήρια Θεάτρου, Χορού και Μουσικής) έχει ως κοινό σκοπό την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, την αποδοχή και ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρία στις σύγχρονες μορφές της τέχνης και την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών και δημιουργικών δεξιοτήτων τους.
Το εργαστήριο θεάτρου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τη θεατρική τέχνη ανεξαρτήτως ηλικίας. Προτεραιότητα δίνεται σε άτομα με αναπηρία (ακουστική, οπτική, νοητική), άτομα με σπάνιες παθήσεις/χρόνια νοσήματα, σε νέους/νέες σπουδαστές/τριες καλλιτεχνικών κατευθύνσεων, ερασιτέχνες ή και επαγγελματίες μουσικούς/χορευτές/ηθοποιούς/σκηνοθέτες.
Το θεατρικό εργαστήριο χρησιμοποιεί θεατρικά είδη που στηρίζονται κατά βάση στον ηθοποιό/καλλιτέχνη, στον αυτοσχεδιασμό, στην συμβολική χαρακτηρολογία, στα υπέρμετρα εκφραστικά μέσα έτσι ώστε να μπορούν να αναδειχθούν ως ιδανικά εργαλεία για την εξωτερίκευση συναισθημάτων και καλλιέργεια των εκφραστικών μέσων των συμμετεχόντων.
Το θεατρικό εργαστήριο χρησιμοποιεί θεατρικά είδη που στηρίζονται κατά βάση στον ηθοποιό/καλλιτέχνη, στον αυτοσχεδιασμό, στην συμβολική χαρακτηρολογία, στα υπέρμετρα εκφραστικά μέσα έτσι ώστε να μπορούν να αναδειχθούν ως ιδανικά εργαλεία για την εξωτερίκευση συναισθημάτων και καλλιέργεια των εκφραστικών μέσων των συμμετεχόντων.
Μέσα από το εργαστήριο οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
- Θα αναπτύσσουν δεξιότητες και αποκτούν ολοκληρωμένη εμπειρία στις παραστατικές τέχνες.
- Θα κατανοήσουν και θα απολαύσουν την έννοια της «ομάδας», θα αποκτήσουν ρόλους μέσα σε αυτή, θα επιλέγουν, θα ενεργούν και θα διαμορφώνουν την πορεία του εργαστηρίου.
- Θα έχουν την ευκαιρία να λειτουργούν με αυτονομία, να ενισχύουν την ευαισθησία τους προς τους εαυτούς τους και το περιβάλλον τους.
Η έναρξη του εργαστηρίου προσδιορίζεται χρονικά τον Οκτώβριο 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο 2023. Σε όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου θα εφαρμόζονται οι εκάστοτε διατάξεις για την πρόληψη έναντι του COVID-19.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ: 6946112987
Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθύνεστε στις υπηρεσίες του Δήμουꓽ 2105982406
Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αιγάλεωꓽ Ελλησπόντου 7, Αιγάλεω
Δημοτικό Γήπεδο Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης»ꓽ Θηβών 368, Αιγάλεω